Adevărul despre lucrurile care îți strică somnul

de: Nicoleta Apostol
16 02. 2018

Somnul a devenit un subiect delicat din mai multe considerente. De la „dormi opt ore pe noapte” până la „nu te uita în telefon înainte să mergi la culcare”, există câteva mituri pe care mulți nu le conștientizează. Bine, unii nici nu le dau importanță, însă e bine să știi că nu tot ce ți se spune este adevărat.

Suntem mereu obosiți, orice am face. Uneori obosim să fim obosiți. Faptul că auzim în stânga și în dreapta că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte ne obosește. Dar cât de adevărat este acest lucru? Chiar orice om are nevoie de opt ore de somn? Dacă nu atingi mereu acest prag ce se întâmplă?

Potrivit expertului în somn dr. Neil Stanley, nu toată lumea are nevoie de opt ore de somn pe noapte. Trebuie doar să-ți asculți corpul. Acesta este doar unul dintre miturile cu privire la somn, pe care mulți le cred. Mă rog, sunt și cei care nu le bagă în seamă, dar nu neapărat că știu că nu este adevărat, ci pentru că nu le pasă. Atât timp cât peste zi sunt OK cu somnul de noaptea trecută sau își asumă că au pierdut o noapte pentru că așa au vrut, lucrurile sunt simple.

MIT – Toată lumea are nevoie de opt ore de somn

Nevoile orelor de somn sunt ca înălțimea. Suntem cu toții diferiți și asta se întâmplă și în cazul nevoii de somn. Opt ore sunt o medie, nu un ideal. Cantitatea de somn de care ai nevoie este cantitatea care îți permite să fii treaz, atent și concentrat în timpul zilei.

ADEVĂR – Liniștește-ți mintea înainte să mergi la somn

Ca să dormi ai nevoie de trei lucruri: un dormitor care să te facă să dormi, un corp relaxat și, cel mai important, o minte liniștită. Nu poți să dormi dacă mintea ta o ia pe cărări. Nu există un mod magic de a face asta, trebuie să găsești modalitatea care merge pentru tine. O lectură, o baie caldă sau muzică bună, sunt doar câteva sugestii.

MIT – Dacă bei cafea înainte de culcare nu poți să mai dormi

Unii oameni sunt foarte sensibili la efectele cofeinei, iar ei ar trebui să evite băuturile care conțin cofeină înainte de culcare. Chiar și așa, nu există o regulă de aur pentru asta. Pentru unii oameni, efectele sunt prea mici, poate insesizabile. Dacă timp de 40 de ani ai băut două căni de cafea înainte de somn și abia după asta ai dezvoltat o problemă legată de somn, fii sigur că nu cafeaua este de vină.

MIT- Exercițiile înainte de somn te împiedică să dormi

Exercițiile fizice seara nu afectează neapărat capacitatea de a avea un somn odihnitor sau nu. Ceea ce e important este să lași suficient timp între ex exerciții și momentul în care te bagi în pat.

MIT – Avem nevoie de mai puțin somn pe măsură ce îmbătrânim

Somnul începe să se fixeze la începutul anilor 2o și să nu ar trebui să se schimbe atât de mult pe măsură ce îmbătrânim. Ce se schimbă odată cu vârsta este capacitatea noastră de a obține somnul de care avem nevoie. Pe măsură ce îmbătrânim, somnul devine mai ușor și mai puțin revigorant, așa că ne trezim ușor noaptea și uneori nu prea adormi imediat.

ADEVĂR – Adolescenții trebuie să doarmă mai mult decât adulții

Adolescenții au nevoie de mai mult somn, deoarece trec prin pubertate. Asta le provoacă schimbări fizice și emoționale majore, iar somnul este important în aceste procese. În plus, adolescenții trebuie să meargă mai târziu decât adulții, datorită unei schimbări a ritmului lor circadian.

[readmore]

MIT – Poziția în care dormi spune ceva despre personalitatea ta

În timpul nopții îți schimbi poziția de 12-20 orei. Poziția în care adormi nu e cea în care te trezești. Prin urmare, nu există nicio corelare între poziția de somn și personalitatea ta. Iar dacă ești într-un cuplu, la fel, nu spune nimic despre relația ta.

ADEVĂR – Evitarea luminii albastre te ajută să dormi mai bine

Expunerea la lumina albastră, ca cea a telefoanelor sau laptopurilor, înainte de culcare deranjează somnul și provoacă somnolență. Cu toate acestea, lumina puternică are efecte similare. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să stai departe de lumini pentru cel puțin 30 de minute înainte de somn.